Zima nám klepala na dveře a naše děti se těšily na příchod Mikuláše a Ježíška, na který se pečlivě připravovaly. Celá školka zářila vánočními světýlky, voněla po pečení vánočních perníčků, každý den byly slyšet vánoční koledy či básničky a písničky o příchodu Mikuláše. Čas adventu na nás tedy dýchal z každého rohu. 

 Hned první týden v prosinci si děti ozdobily vánoční stromeček a připravovaly si dobroty na stromeček pro zvířátka v lese. Vyzkoušely si také první řezání s pilkou, broušení a vrtání dřeva, díky programu Polytechnická výchova, do něhož se naše školka zapojila. Každý týden si tedy děti zkouší různé práce se dřevem, či práci s opravdovými pracovními nástroji. 

 V Domově pro seniory Zastávka děti čekalo zpívání a vánoční zdobení perníčků, které si děti upekly ve školce. Na tématickou Pekelnou pohádku se naše školka vydala do Ivančic. 

 Probíhaly velké přípravy na Vánoční besídku spojenou se zdobením perníčku s rodiči a i s dětmi, které naši školku navštěvovaly a chodí, už do první třídy. Děti se na besídce proměnily ve hvězdičky a poté jsme společně zdobili, ochutnávali cukroví od rodičů a řádili po celé školce. 

 V posledním týdnu přišel i k nám do školky očekávaný Ježíšek. Po zazpívání koled, zapálení poslední adventní svíčky, snědení cukroví a zazvonění zvonečku se děti vydaly ke stromečku, kde byla spousta dárečků. Vánoce se i letos opravdu vydařily!

 Vánoční prázdniny byly dlouhé pro děti i pro učitelky. Neskutečné vítání, objímání, vyprávění o tom, co kdo dělal a co mu Ježíšek nadělil, nás provázelo celý týden. 

 Leden nám začal odstrojováním vánočního stromečku, kterému děti zazpívaly ukolébavku, aby se mu celý rok lépe spalo. Tento měsíc byl ve znamení zimy, zvířátek, zimních aktivit, oblékání. Proměna ve sněhové vločky děti motivovala ke cvičení, tancování a relaxaci. Děti se učily o zvířátkách z lesa, plnily různé pracovní listy a tvořily například vlastní krmítko pro ptáčky. Nechybělo ani stopování zvířat v lese, návštěva krmelce, trénování oblékání, skládání a i věšení nebo žehlení prádla. Ve školce děti vystopovaly ztracené oblečení i pračku.

 K zimě neodmyslitelně patří i zimní sporty a radovánky, o kterých se něco, pomocí pracovních listů, vyrábění, tématických her, básniček a písniček, dozvěděly i děti. Využili jsme mírnou sněhovou nadílku k sáňkování a koulování.

 Navštívením divadla Polárka si děti zopakovaly, co dokáže podzim pomoci pohádky František z kaštanu, Anežka ze slunečnice, jež se odehrávalo v noře krtka. Do školky přijelo maňáskové divadlo Šikulka, s poučnými pohádkami, např. o lesních zvířatech. V brněnském planetáriu děti viděly pohádku Kouzelný útes Kaluoka´hina. Ocitly se v oceánu a s napětím pozorovaly příběh o rybkách, které útes musely zachránit. 

 Únor začal karnevalovým dováděním. Celý týden jsme nosili kostýmy, plnili různé úkoly, hry, učili se nové tanečky. Nechybělo ani malování na obličej, karnevalová hostina, promenáda v maskách, či pořádná každodenní karnevalová párty s konfetami a balónky. V dalších týdnech se děti učily o povolání, naší zemi a o tom, kde bydlí. Stavěly si svoje domečky a svá města. Na výpravě po Zastávce děti hledaly různé profese lidí, ve které se děti proměnily. Z někoho se stala kadeřnice, z dalšího stavitel nebo učitel. Nechybělo ani každodenní trénování psaní: grafomotorika, vizuomotorika, procvičování jemné a hrubé motoriky, oromotorika, předmatematické představy apod.

 Pohádky o zvířátkách v divadle Bolka Polívky nebo v divadle Radost nám připomněly, jak je důležité pomáhat si. 

 V tomto měsíci proběhlo ve školce první noční přespávání – Po stopách zvířátek. Tématem přespávání byla lesní zvířata a jejich zachraňování. Všichni se proměnili ve zvířátka a pomoci kouzel se ocitli v lese, který představovala celá školka. Každá paní učitelka měla svůj „domeček“. V první třídě byl les ježečka Janči, v jídelně měl doupě medvěd Monča a od jídelny po kuchyň měl cestičku jezevec Romča, kde měl svou noru. Další třídu navštívil pavouček, ten zamotal domeček srnky Páji. Po školce byly rozmístěné stopy těchto zvířat, podle kterých je děti hledaly. Celá přespávačka proběhla v duchu spolupráce a kamarádství. Děti- malá zvířátka, nakonec našly lesní poklad. Nechyběla ani noční diskotéka s disko-koulí, svíticími balónky a slizem. Po bohaté hostině, si děti vyčistily zuby, převlékly se do pyžamek a ulehly k nočnímu kinu, u kterého všechny usnuly. První přespávání se opravdu povedlo! 

Březen ubíhal ve znamení pohádek. Večerníček nám připomněl večerníčkové pohádky. Společně jsme si zdramatizovali pohádku Veliká řepa, Otesánek, zahráli jsme si loutkové divadlo a povídali jsme si o pohádce Perníková chaloupka, Červená karkulka, Hrnečku vař… Nechybělo ani každodenní cvičení, básničky a písničky, vyrábění, tancování. K pohádkám neodmyslitelně patří i princové, princezny, králové… všichni se převlékli do kostýmů a král Pája společně s princeznou Jančou a Romčou provázeli děti tematickými hrami. Nechyběl ani bál a královská hostina. Více se toho v tomto měsíci nestihlo, ale i tak jsme si to velice užili!

Děkujeme rodičům za spolupráci a za jejich podporu i v tomto školním roce!

Klikněte zde na odkaz do fotogalerie naší školky.