Hned na začátku měsíce prosince nás čekalo v naší MŠ neobvyklé setkání. Do školky dorazil pán, který dětem představil, co je to polytechnická výchova v MŠ. A tak se najednou naše jídelna proměnila v místo podobné dílně. Děti měly možnost si vyzkoušet práci např. s pilkou, vrtačkou a různými druhy nářadí. Za úkol měly vyrobit z kusu dřeva např. vánoční stromeček a hvězdičku, kterou si poté ještě náležitě ozdobily. Pro děti to byl neopakovatelný zážitek, protože do té doby neměly možnost si podobnou věc vyzkoušet a ověřit si i svoji zručnost. Výrobky si mohly jako dáreček odnést domů.

Dne 5. 12. navštívil naši MŠ ji tradičně jako každý rok Mikuláš za doprovodu čertů a andělů. Děti již od samého rána byly velice napjaté, netrpělivé a plné obav a emocí, zda byly po celý rok hodné a zaslouží si od Mikuláše nějakou tu sladkost. Děti Mikuláši zazpívaly písničky a koledy, zarecitovaly básně a on je všechny náležitě odměnil za statečnost. Na závěr se ještě společně všichni vyfotografovali.

V pátek 13. 12. se obě třídy naší MŠ vydaly do brněnského divadla B. Polívky na divadelní představení „Příběhy vodníka Česílka“. Představení bylo velice poutavé. Herci měli zajímavé kostýmy a dětem se pohádka velice líbila. Odnesly si i velký zážitek z cestování autobusem a některé dokonce výlet zmohl natolik, že je při společné cestě v autobuse přemohl spánek. Ve školce jsme si ještě téhož dne namalovaly plno obrázků z představení.

V týdnu od 14. 12. do 18. 12. nás čekalo vánoční veselí a s tím spojená příprava na nadcházející vánoční svátky. Hned první den děti se svými paní učitelkami nazdobily vánoční stromečky v MŠ. Děti pilně asistovaly a dávaly pozor, aby se žádná ozdobička nerozbila. Děti také nakreslily Ježíškovi jaké hračky by si přály, aby přinesl do MŠ. Dopis položily pod stromeček a pak už jen čekaly, zda se přání vyplní. A stalo se. Za dva dny děti objevily pod stromečkem hromadu dárečků. Byly velice blažené a šťastné, že Ježíšek na ně nezapomněl. Společně jsme si u stromečku všichni zazpívali vánoční koledy a zapálili jsme prskavky. Každé z dětí si odneslo malou drobnost domů.

V následujících dnech nás čekalo vánoční zpívání u stromečku pro rodiče a posezení se seniory. Děti předvedly svoje vystoupení plné koled, tanečků a recitací. Všichni jsme se tak společně naladili na blížící se vánoční svátky. Také jsme se vydali na koledu, na místní obecní úřad a popřát krásné Vánoce. Celé veselí bylo završeno již tradičním ohňostrojem na zahradě MŠ.

Hned po Novém roce, na svátek Tří králů, přijelo do MŠ divadlo Šikulka. Jako vždy bylo plné pohádek, zpívání a dovádění. Dětem se vystoupení velice líbilo a paní herečky slíbily, že příště přijedou zase, protože děti byly pochváleny za to, že byly velice pozorné a šikovné.

V týdnu od 13. 1. do 17. 1. proběhl v naší školce projekt Zvířátka v zimě. Děti si s paní učitelkami nejen o zvířátkách povídaly, ale dokonce si je vyzkoušely i namalovat, nebo vyrobit z papíru. Všechny děti však bedlivě sbíraly pro zvířátka krmení, aby jim poté mohly v lese uspořádat bohatou hostinu.

Následující týden a to od 20. 1. do 24. 1. byl věnován ptáčkům. Děti si zase o ptáčcích povídaly, učily se poznávat jednotlivé druhy podle obrázků a snažily se je i výtvarně ztvárnit. Do školky průběžně nosily plno krmení v podobě závěsných kuliček a slunečnicových semínek, které následně sypaly do krmítka na školní zahradě. Děti se v těchto dnech naučily, že musíme v zimě pomáhat našim zvířecím kamarádům.

Středa 5. 2. byl den, ve kterém vyvrcholily celotýdenní přípravy na masopustní veselí pod názvem Hurá, máme karneval. Naše školka se v ten moment proměnila v místo, kde se najednou objevilo plno zvířátek, čarodějů a čarodějnic, různých pohádkových postav, ale i víl a různých nadpřirozených bytostí. Objevily se i různá povolání. Dopoledne bylo plné skotačení, tancování, soutěží a dovádění za doprovodu pohádkových písniček. Děti si také odnesly odměny, které získaly v soutěžní tombole. Nesměly chybět také sladkosti a balonky.

Následující týden od 10. 2. do 14. 2. pokračoval v duchu karnevalu a to že si děti společně s paní učitelkami povídaly o pohádkách. Učily se poznávat pohádky pomocí obrázků, správně přiřazovaly pohádkové dvojice, poznávaly písničky z pohádek a sami si mohly přinést vlastnoručně vyrobený kostým pohádkové postavy, kterou mají nejraději. Ve školce si také svoji nejoblíbenější pohádku namalovaly a přinášely si i pohádkové knížky, které si v rámci ranního kruhu ukazovaly a společně prohlížely se svými kamarády.

Na závěr měsíce února nás navštívilo divadlo, které si říká Ententýky do muziky. Představení se jmenovalo „Šakpárci a vembloudi“. Děti si v rámci tohoto vystoupení mohly vyzkoušet jednotlivé hudební nástroje, zatancovaly si a společně i zazpívaly. Toto hudební představení nás naladilo v dobrou náladu po celý den.

V nadcházejícím měsíci březnu jsme v naší MŠ začali vítat jaro. Společně jsme si o jaru povídali, vytvořili jsme papírové klíče, jarní vílu Jarněnku a chystali jsme se na společné otvírání zahrady v doprovodu jarních písní a básní.