Prázdniny skončily jako mávnutím kouzelného proutku, je 3. září, a jsme tu zase! Nový školní rok 2018/2019 právě začíná všem novým malým kamarádům, předškolákům, rodičům, paním učitelkám… Všichni se na něj po prázdninách těší, i když nevědí, co je bude čekat. ale určitě se rádi nechají překvapit. V září je to pokaždé tak trochu stejné, a tak trochu jiné. Celý měsíc se naši noví malí kamarádi seznamují s tím, jaké to tady vlastně máme a jak si tady hrajeme, kde jíme, kde odpočíváme, kde si hrajeme a kam vlastně chodíme ven, …. a vůbec, vlastně všechno!

A my jim v tom u nás pomáháme jak se dá, a až trošku ustanou slzičky a smutnění, můžeme jim ukázat, jak se tady máme, i bez maminek a tatínků, príma!  Proto, když na konci září ( 27. 9.) “zavřeme” naši školkovou zahradu, krásně vyzdobenou, vlastnoručně vytvořenými papírovými barevnými listy a rozloučíme se s létem, zpíváme a tancujeme, opékáme a jíme buřtíky, je nám opravdu krásně.

V říjnu je to ve školičce taky bezva, hned 3. 10. 2019 přijela za námi „opičí šou“ nejenom s legračními opičkami, ale i s dalšími zvířátky – s roztomilými pejsky, a dokonce  s velkými hady – krajtami královskými! Byla to opravdu podívaná, až se nám někdy tajil dech!

V týdnu od 8.  do 12. 10. 2019 u nás probíhala „Bramboriáda“, do které se zapojili i rodiče a prarodiče všech dětí, a celý týden s dětmi doma vymýšleli a tvořili různé výrobky a výtvory z brambor, které donesli společně do školky, a kterými pak paní učitelky ozdobily celé dolní patro školky jako na výstavě. Každý den jsme si tak mohli prohlížet bramborová tiskátka, kytičky, obrázky, korále a náušnice, lapače snů i brambůrky sedící u táboráku nebo jedoucí ve vláčku k moři,…   Ve školce jsme si o brambůrkach pověděli snad úplně všechno, společně jsme vytvořili i velký obraz z tiskátek,  a dokonce jsme s kamarády připravili bramborové dobroty! A tak to ve školce vonělo bramborovou bábovkou, bramboráčky nebo oblíbenými hranolkami! To byla dobrota! V pátek jsme si výrobky naposledy prohlédli, řekli, kdo nám s tím doma pomáhal a všem jsme náležitě zatleskali. Jen jednoho vítěze jsme ale prostě vybrat nemohli….všechno bylo krásné a nápadité, proto diplom a sladkou odměnu  dostal úplně každý.

Ve středu 23. 10. 2019 jsme si ve školce krásně zazpívali s pásmem vyprávění, písniček a tancování „Ententýky“. Tento hudební pořad, doplněný krásnými obrázky zvířátek se nám moc líbil, a tak jsme si zpívali celý den.

Na začátku listopadu (7. 11. ), když už nebrečí úplně nikdo, jsme se vydali na tématickou vycházku do okolí naší MŠ a do lesa. Cestou jsme pozorovali všechny krásy a barvy podzimu, poznávali stromy, hráli si s přírodninami, dělali domečky z větviček a listí pro lesní skřítky, honili jsme se,  zdolávali přírodní překážky a házeli nasbírané listy do vzduchu…. I na podzim se máme ve školce krásně!

Ze všeho ale nejvíc máme rádi pohádky. Jenom čtené nebo na poslouchání nebo v televizi už nám prostě nestačí, nejhezčí jsou ty, co nám někdo zahraje. Jako třeba Divadlo Šikulka, které nám zahrálo loutkové pohádky rovnou tři! Líbily se nám tak, že jsme k nim ještě odpoledne nakreslili spoustu krásných obrázků.

Na konci listopadu, ještě než všude okolo nás nastane advent, jsme se stihli ve školce krásně, a skoro už vánočně vyfotit, sami nebo se sourozenci, aby naši rodiče, prarodiče nebo i my, jsme měli památku na školková léta, když jsme ještě byli malí.

Jak padne slovo advent, tak to pro nás, kromě těšení a očekávání, znamená i jedno sousloví – vánoční výstava. Probíhala  v naší školce od 30. 11. – 1. 12., a jako vždy byla zase opravdu krásná, plná znějících vánočních koled, vonících nazdobených perníčků, vánočních ozdob, svíček, světýlek, lucerniček, věnečků, stromečků,  hraček a všeho, co k vánoční výstavě tradičně u nás patří. Bez pomoci by to ale nešlo, proto jsme se všichni s paními učitelkami zapojili do chystání a výzdoby celé MŠ, aby se tu nám všem, ale i kamárádům a návštěvám, líbilo. Myslím, že se nám to podařilo, proto všem, co nám při výstavě pomáhali, i těm, co se přišli se za námi podívat, ze srdce děkujeme.

Tak a teď zbývá zvládnout Mikulášskou návštěvu a můžeme se těšit a čekat na Ježíška!

Fotogalerie podzim v MŠ Babice