Letošní školní rok jsme zahájili v pondělí 2.září. Do naší MŠ nastoupilo v tomto školním roce 24 dětí, z toho 9 dětí nových. Letos máme pouze 3 předškolní děti.

Měsíc září byl jako každý rok adaptační. Počáteční ranní slzičky brzy vystřídal úsměv, hned jak děti poznaly, že ve školce je to stejně bezva jako doma u maminky a tatínka.

Děti se v prvních dnech seznamovaly s prostředím a okolím školy, bezpečností ve školce i při pobytu venku. Na vycházkách si děti ukázaly, kde kdo bydlí. Dali jsme dětem prostor na adaptaci ve školce, děti si zvykaly na pravidla společného soužití, seznamovaly se s režimem dne, hračkami a jejich správným úklidem, navazovaly nová kamarádství.

Protože bylo v září ještě pěkné počasí, trávili jsme většinu času venku, tvořili jsme na školní zahradě a hojně využívali dětské hřiště.

Podzim jsme přivítali v říjnu velkou podzimní oslavou, kdy se děti převlékly do kostýmů, upletly si věnečky z vína, zatančili jsme si a připravili malé občerstvení. Trávili jsme hodně času vycházkami do lesa, kde jsme pozorovali změny v přírodě a její krásy příchodem podzimu. Děti poznávaly stromy a keře, jejich názvy, pozorovaly a sbíraly jejich plody a barevné listy, ze kterých si potom ve školce tvořily. Z barevných listů lepily strašidýlka, vyráběly podzimní lampičky, z kaštanů stavěly zvířátka, ozdoby, navlékaly korálky a procvičovaly tak jemnou motoriku. Podzimní tvoření si také děti užily společně se seniory v místním Domě seniorů. Během října se také děti seznamovaly s ovocem a zeleninou, poznávaaly jejich názvy a uspořádaly si malou ochutnávku. Pozorovaly také podzimní práce na zahrádkách. Jedno celé dopoledne bylo věnováno dýňobraní, děti si na školní zahradě samy vydlabaly dýně se kterými jsme si pak vyzdobili prostor před školkou. Naši školku navštívila paní s muzikoterapeutickou pohádkou o Africe, děti poznaly netypické hudební nástroje. V říjnu se také děti vyfotografovaly s vánoční tématikou a shlédly ve školce program zaměřený na poznávání starých i novodobých hudebních nástrojů. No a k podzimním radovánkám určitě patří i pouštění papírových draků. Ty si děti přinesly z domu a poštěly na školní zahradě.

Měsíc listopad jsme zahájili výletem do divadla Radost v Brně, kde děti mohly shlédnout pohádku Kubula a Kuba Kubikula. Běhen listopadu jsme se s dětmi věnovali poznávání lidského těla a seznamovali je s ochranou zdraví. Děti poznávaly části lidského těla a jejich názvy, povídali jsme si o lidských orgánech a jak lidské tělo funguje. Děti se také seznamovaly se světem lidských smyslů, přičemž jsme využili spousty smyslových her. Děti se dovídaly, jak můžeme svoje zdraví chránit, co nám prospívá a neprospívá, seznámily se s prevencí úrazů a nemocí a se základy první pomoci. V neposlední řadě si také děti upevňovaly základy stolování a hygieny. K tématu nechyběly ani vtipné básničky a říkanky. Během listopadu navštívilo naši školku divadélko Barborka s loutkami, žonglér Milan Ošmera s velmi vydařeným a vtipným vystoupením. Celým podzimem děti provázela spousta her, zpívání, pohybu a tématických říkanek, dvakrát měsíčně probíhá logopedická náprava. Nu a poslední listopadový týden už dostal adventní nádech, ale o tom až příště…

za kolektiv MŠ Jana Švejdová

Kompletní fotogalerie Mateřské školy Havířská