Ve druhém pololetí školního roku 2023/2024 se žákyně a žáci Základní školy a Mateřské školy T. G. Masaryka Zastávka úspěšně zúčastnili několika soutěží a klání. Děkujeme jim za vynikající reprezentaci naší školy. Věříme, že v následujících letech mohou získané úspěchy motivovat další vyučující i žáky k jejich nápodobě.
Přestože cílem školy v případě realizovaných projektů není vítězství, ale především předání zkušeností dětem, snaha je naučit spolupráci a prohloubit jejich znalosti a uvědomění si reálií týkajících se obsahu projektů, musíme přiznat, že nás úspěchy samozřejmě potěšily. Jsme na děti patřičně hrdí!

Příběhy našich sousedů ze Zastávky
Příběhy našich sousedů ze Zastávky bodují ve světě filmových dokumentů a přehlídek animovaných filmů dětských scén.

Projekt Příběhy našich sousedů není úplnou novinkou, ve školách působí více než dvě dekády. V loňském školním roce jsme se zapojili i my, žáci ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Zastávka. Dva pracovní týmy osmáků se věnovali příběhům pamětníků éry Československa 50. až 80. let 20. století. Hlavními protagonisty jejich projektu se staly členové rodin, dědečkové, pan Josef Hájek z Příbrami na Moravě a pan Ing. Pavel Jahn ze Zastávky. Jako pracovní metodu si děti zvolily formu audioreportáže a techniku animace. Ačkoliv to vypadalo, zejména pro animační tým, skoro nezvládnutelně, vše nakonec „klaplo“ a v červnu 2023 se práce dětí, krátký animovaný film Pavel Jahn Krůčky životem představil ve Velkém křišťálovém sále Staré radnice Brno. Vše za přítomnosti zástupců Magistrátu města Brna, ředitele Institutu Paměti národa, pobočka Jižní Morava, členů odborné poroty a veřejnosti. I zde musely děti znovu představit svou práci, popsat příběh svého pamětníka a zároveň mu poděkovat za ochotu podělit se o svůj životní příběh. Příběh filmu Pavel Jahn Krůčky ovšem zdaleka nekončí. Naopak. Studio Scala, animátorka paní Martina Chaloupková, se rozhodly zapsat film do několika soutěžních přehlídek a postupových kol na krajské i celostátní úrovni. Proto nás velmi potěšilo, že např. v regionální přehlídce filmů Zlaté slunce Brno 2024 snímek získal 1. místo a právo postupu na republikovou celostátní přehlídku České vize 2024 a nabídku zapojit se do tvůrčích dílen a workshopů v Ústí nad Orlicí. Rovněž jsme spokojení s Čestným uznáním z filmové soutěže Prima sezóna z Náchoda. Blahopřejeme úspěšným animátorům a držíme palce při červnové soutěži. Projekt Příběhy našich sousedů je pro práci žákovských týmů poměrně specifický a vyžaduje velkou časovou náročnost, trpělivost a pracovitost. Rovněž logisticky a organizačně nejde o jednoduchou záležitost, je třeba počítat s velkým nasazením nad rámec povinností žáka/pedagoga oproti běžnému režimu školy. Žáci se však mohou dostat k novým technologiím, formám a metodám práce, navštívit místa, která by jinak nepoznali. Vysokou osobní odměnou pak bývá samozřejmě i čas strávený s pamětníkem a věnovaný právě jeho životnímu příběhu, jejž se pokoušejí týmy zaznamenat a předat do archivu pamětnických příběhů Post Bellum Paměť národa. V našem konkrétním případě pak jde i o výrazný úspěch na poli animované tvorby a ocenění v sekci filmu pro mládež. Poděkování rovněž patří i paní animátorce Martině Chaloupkové a Studio Scala Brno za odvahui chuť přihlásit snímek Pavel Jahn Krůčky životem do soutěží a přehlídek.

Václava Pečenková


Olympiáda Kahanu
Dne 22. 5. 2024 reprezentovali naši školu žáci 1. stupně na sportovní olympiádě Kahanu.

Vytvořili jsme dvě družstva a každé mělo deset členů, vybráni byli žáci od druhé do páté třídy. Sportovní klání se uskutečnilo na stadionu v Říčanech. Disciplíny byly různorodé a s některými se žáci setkali úplně poprvé. Největším
oříškem byla pro naše družstva chůze na chůdách. Těšili se na střelbu ze vzduchovky a střelbu na bránu. Známými
disciplínami byly skákání přes švihadlo a hody na basketbalový koš. Svoji zručnost žáci předvedli při házení kroužků na tyč, chůzi s míčem na tyčíchpřes překážkovou dráhu, házení míčků na cíl a při shazování kuželek. Dobře se nám vedlo při člunkovém běhu. Atmosféra na závodech byla výborná, bylo pro nás připraveno i malé občerstvení. Při závodech jsme ukázali svoji bojovnost a odhodlání. Povzbuzovalo nás několik žáků, kteří nás doprovázeli a byli nám psychickou oporou. Podařilo se nám prokázat, že umíme spolupracovat, podpořit kamarády, bojovat čestně a s velkým nasazením. Mnozí podali výkon, který vzbudil obdiv všech sledujících. Skočit přes švihadlo 140 skoků za minutu byl opravdu rekord! Družstvo A obsadilo druhé místo a družstvo B místo třetí. První místo obsadilo družstvo z Říčan, což byla pořádající škola. Potěšil nás vítězný pohár, medaile a věcné odměny. Už se těšíme na další podobnou akci.

Hana Palánová


První místo ve výtvarné soutěži Černý Petr z Terezína
V návaznosti na Mezinárodní den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti vyhlásila Židovská obec Brno a centrum židovské kultury ŠTETL ve spolupráci se Základní uměleckou školou Brno, Smetanova 8 výtvarnou soutěž na vytvoření návrhu chybějící karty k sérii hry Černý Petr, kterou z koncentračního tábora Terezín přivezl přeživší holocaustu Petr Haimann.

Technikou kolorované kresby měly děti a mládež ve věku 6–18 let ztvárnit kartu s motivem ze současnosti jako paralelu terezínských dětí unikajících v myšlenkách z drsné reality do světa fantazie. Soutěže se zúčastnili žáci 113 základních, středních a uměleckých škol. V této konkurenci zvítězila nejen ve své kategorii (12–14 let), ale i celkově žákyně ZŠ Zastávka Kateřina Šoukalová. Její návrh z hodin výtvarné výchovy bude následně použit na tisk kompletní sady této karetní hry. Dařilo se i Kateřině Jandové a Tereze Lengálové, jejich výtvarné práce obstály v hlasování veřejnosti. Vyhlášení soutěže prostřednictvím médií proběhlo v pátek 31. května 2024. Výstava nejlepších prací bude zahájena 31. srpna 2024 v Café Paměti národa na Radnické ulici v Brně v rámci třetího ročníku mezinárodního festivalu židovské kultury ŠTETL FEST společně s retrospektivní výstavou Petra Haimanna zahrnující nejen jeho dětské kresby z Terezína. Katce patří srdečné gratulace a přání mnoha dalších úspěchů.

Zdeňka Dvořáková


Srdce s láskou darované
V měsíci lednu jsme se s naší třídou rozhodli zapojit do celorepublikové soutěže nazvané Srdce s láskou darované. Smyslem projektu je stmelení kolektivu, který musí ukázat, že umí táhnout za jeden provaz, domluvit se a spolupracovat.

Jelikož k nám do třídy v tomto období přišla nová spolužačka Adélka z dětského domova, námět naší práce byl jasný: Srdce s láskou darované Adélce a všem dětem z dětských domovů. Upletli jsme si náramky přátelství, vyrobili veliký srdíčkový strom, nazpívali písničku s vlastním textem a napsali doprovodný text k naší práci. Vše jsme poctivě dokumentovali a natáčeli, abychom mohli vytvořit závěrečnou prezentaci. Projekt jsme pak v březnu odeslali a netrpělivě očekávali rozhodnutí odborné poroty. V pondělí 6. května 2024 přišla do naší třídy v doprovodu paní učitelky Fabiánkové i paní Simona Klímová, která nám se vším pomáhala, a ředitel školy. Všichni se tvářili tajemně. Najednou
jsme z úst pana ředitele uslyšeli větu: „V kategorii 3.–9. tříd základních škol jste vy, naši třeťáčci, po rozhodnutí odborné poroty obsadili první místo. Odměny, ocenění a certifikát pro školu osobně převezmete v Poslanecké sněmovně PČR v Praze.“ Následovala oslava, došlo i na konfety, šampaňské, jásot a telefonáty domů – abychom se podělili o tento obrovský úspěch s rodiči. V pondělí 10. června 2024 přišel den D. Děkujeme panu řidiči, který nás v pořádku dovezl až k poslanecké sněmovně. Celý výlet byl jeden veliký zážitek – Praha, poslanecká sněmovna, nazdobený sál, raut, významné osobnosti, pro každého ze třídy několik odměn. Jsme vděční všem, kdo nám drželi pěsti a podporovali nás. Děkujeme vedení obce a školy, paní Dagmar Kupčíkové za hudební doprovod a panu učiteli Václavu Schreiberovi za prezentaci.

III. B, Romana Fabiánková, Simona Klímová