Na den 17. listopadu připadá státní svátek – Den boje za svobodu a demokracii. K tomuto datu se váží hned dvě události.

V polovině listopadu roku 1989 došlo nejen v našich dějinách ke zvratu, který znamenal konec studené války, totalitního režimu, pád Sovětského svazu a jeho satelitů. Evropa, rozdělená železnou oponou, začala psát novou epizodu svých dějin. Východní blok přestal existovat. Přesto, že sled událostí, které začaly zdánlivě poklidnou studentskou demonstrací, je dodnes předmětem nejrůznějších konspiračních teorií, můžeme s jistotou říci, že komunistickému režimu došel dech.

Den 17. listopad tak již podruhé natrvalo vstoupil do našich dějin. Víte, proč se tento den slaví mezinárodní den studenstva?

Po vzniku protektorátu Čechy a Morava byl oficiálně zrušen nejvýznamnější československý státní svátek, 28. říjen. Proti nemožnosti oslavit výročí vzniku samostatného Československa se v roce 1939 vydali po celé republice protestovat (nejen) studenti českých vysokých škol. Nacisté pražskou demonstraci potlačili ostrou střelbou. Na její následky zahynuli dva účastníci demonstrace, dělník Václav Sedláček na místě, student Jan Opletal o dva týdny později na následky zranění.

Zdroje:
https://edu.ceskatelevize.cz/okruh/17-listopad
https://edu.ceskatelevize.cz/namet/sedmnacty-listopad-pro-zaky-1-stupne
https://edu.ceskatelevize.cz/namet/17-listopad-1939